Jadalne nadruki? Dlaczego nie!

Karolina Dobrowolska
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Na pewno każdy kojarzy torty ze zdjęciami czy obrazkami. Czy cukiernik miał ponadprzeciętne zdolności? Przede wszystkim miał drukarkę do jadalnych napisów!

Czym jest jadalny druk?

Drukowanie tuszem jadalnym to proces tworzenia gotowych obrazów z jadalnymi barwnikami spożywczymi na różnych produktach cukierniczych takich jak torty czy ciasta.  Projekty wykonane przy użyciu jadalnego tuszu mogą być wstępnie zadrukowane lub utworzone za pomocą drukarki spożywczej – specjalnego urządzenia, które przenosi obraz na cienki, jadalny papier. 

Jadalny papier

Kolorowy papier jadalny
(fot. Malte Mueller / Getty Images)

Pierwszy amerykański patent na drukowanie na papierze jadalnym został złożony przez George’a J. Kruberta z firmy Keebler i przyznany w 1981 roku. Jadalny papier jest produkowany na bazie skrobi, naturalnych lub sztucznych słodzików i oleju roślinnego, praktycznie nie ma żadnego smaku. Do wyboru mamy dwa rodzaje papieru jadalnego: waflowy oraz cukrowy.

Papier jadalny można zadrukować za pomocą stworzonej do tego celu drukarki spożywczej, ale również możemy użyć zwykłej drukarki atramentowej. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku musi to być nowa, nigdy nieużywana drukarka, gdyż tusz atramentowy w przypadku połknięcia jest trujący. 

Papier waflowy czy cukrowy?

Papier cukrowy – wydrukowane obrazy są wyraźne na białej, gładkiej powierzchni, dzięki czemu możemy uzyskać najlepsze możliwe efekty nadruku. Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że obraz, który drukujemy, musi mieć wysoką rozdzielczość. W porównaniu z papierem waflowym nadruki są znacznie bardziej kruche i podatne na kruszenie w trakcie procesu drukowania. Składniki to na ogół tapioka lub skrobia kukurydziana z dodatkiem cukru i gum.

Papier waflowy – sztywny, ale lekko przezroczysty materiał, którego grubość może dochodzić do 0,6 mm. Oznacza to, że na ogół zachowuje swój kształt, chyba że zostanie wystawiony na działanie dużej ilości cieczy, kiedy zacznie się rozpuszczać. Typowe składniki to odwodniona skrobia ziemniaczana, olej i woda. 

Słodki wafel
(fot. mnabil boukala, źródło: unsplash.com)

Atrament jadalny

Tusz to głównie mieszanka wody demineralizowanej, gliceryny, regulatorów kwasowości, substancji konserwujących oraz odpowiedniego barwnika. Atrament jadalny możemy dostać w dwóch dostępnych wariantach. Pierwszy rodzaj służy do ręcznego zastosowania, to właśnie nim cukiernicy farbują i dekorują wyroby cukiernicze przy użyciu piór i pędzli. Drugi typ, który nas interesuje, jest przeznaczony bezpośrednio do drukowania na papierze jadalnym i dostaniemy go w pojemnikach z tuszem. Okres przydatności tuszu to 2 lata, po tym okresie, nawet jeśli tusz nie został otwarty, nie nadaje się do spożycia.

Czy napisy jadalne są proste do zrobienia?

Wbrew pozorom – odpowiedź brzmi nie. Jadalne nadruki najlepiej powierzyć profesjonalistom. Po pierwsze, nie wszystkie drukarki atramentowe się do tego nadają. Urządzenie musi mieć prosty przebieg; papier powinien przechodzić w linii prostej, bez zawijania, zaś jeśli chodzi o drukarki laserowe, w ogóle takiej możliwości nie mamy. Co więcej, konwencjonalne tusze do drukarek atramentowych mają w składzie rozpuszczalniki, które przeciwdziałają zatykaniu się dysz w drukarkach. Niestety tusz spożywczy nie ma w składzie tych substancji, dlatego głowice drukujące wysychają częściej. Jedyne rozwiązanie, to częste drukowanie; zaleca się nawet codziennie, inaczej dysze zostaną zatkane przez zeschnięty barwnik. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Festiwal Druku już w połowie września!
Festiwal Druku już w połowie września!
Już wkrótce FestiwalDruku.pl 2021! Poznaj wystawców i szczegóły wydarzenia.
/