Opakowanie z trzciny cukrowej, czyli kompostowalna alternatywa

Martyna Świerc
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Walka z wszechobecnym plastikiem trwa. W ostatnim czasie gastronomia mocno włączyła się do gry o czystą planetę. Kolejna alternatywa dla jednorazowych pojemników to trzcinowe opakowania na wynos.

Pandemia Covid-19 nie traci na sile. Restauracje nadal wydają jedzenie tylko na wynos. Zapobiegamy rozprzestrzenianiu się wirusa, ale jednocześnie produkujemy gigantyczne ilości plastiku. Na szczęście na rynku pojawiają się coraz bardziej ekologiczne jednorazowe opakowania. Czy trzcina cukrowa ma szansę wygrać ze sztucznym tworzywem?

Biodegradowalne naczynia z odpadu

Ekologiczne opakowania na żywność
(fot. Lourdes Balduque / Moment / Getty Images)

Trzcina cukrowa wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym do produkcji cukru. Roślina ta jest bardzo prosta w uprawie. Przede wszystkim nie wymaga częstego podlewania, co jest kolejnym proekologicznym atutem – oszczędność zasobów wody. Ponadto trawa ta daje plon nawet kilka razy w roku. Opakowania powstają ze zmiażdżonej łodygi trzciny cukrowej i są w całości kompostowalne (w kompostownikach przemysłowych). Rozkładają się bardzo szybko, proces trwa ok. 45–65 dni. Jeśli dodamy do tego fakt, że jednorazowo uzyskujemy dwa dobra: cukier oraz materiał do produkcji ekologicznych opakowań, otrzymujemy przepis na surowiec idealny.

A o tym, jak ważne są opakowania produktów, przeczytasz tutaj.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak stworzyć nowoczesną przestrzeń biurową?
Jak stworzyć nowoczesną przestrzeń biurową?
Aranżacja biura ma bardzo duże znaczenie dla komfortu i produktywności pracowników. Podpowiadamy, jak stworzyć nowoczesną przestrzeń biurową.
/